Onderhoud Kachels

De zomer is het perfecte seizoen om uw haard of kachel winterklaar te maken. Zo bent u verzekerd van een goed brandende, schone en veilige haard op het moment dat de kille nazomer-avonden zich weer aandienen. Tevens bent u er zeker van dat u de najaarsdrukte voor bent.

Genieten kan alleen door goed onderhoud

Gedegen onderhoud zou vanzelfsprekend moeten zijn! Een kachel of haard op hout of gas gestookt, is knus en sfeervol en een aanwinst voor elk gezin. Het is heerlijk om van de warmte en de sfeer te genieten. Maar dat kan alleen als het onderhoud goed wordt uitgevoerd. Nu we weer in de warme periode van het jaar zitten, verdwijnt de haard of kachel uit het aandachtsveld. ‘Dat komt in het najaar wel weer’, denkt men al gauw. Maar juist de zomer is de periode bij uitstek om uw haard of kachel schoon te laten maken. U verlengt zeer zeker de levensduur van uw haard door jaarlijks onderhoud.

Klik hier voor een service aanvraag.

Hout stoken moet je leren

Schoorsteenbranden en rookoverlast gaan in de praktijk namelijk vaak samen. Beiden ontstaan meestal door een combinatie aan factoren die elkaar versterken. De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is namelijk slecht stookgedrag. Stoken moet je leren! Verkeerd stookgedrag leidt al dan niet samen met een verkeerde brandstofkeuze onherroepelijk tot problemen. De kachel teveel afgeremd stoken (gesmoord) bijvoorbeeld geeft onvolledige verbranding met overmatige uitstoot en roetvorming. Als hout niet goed verbrandt, ontstaat creosoot, een zeer brandbare teerafzetting. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius, wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt. Stook dus op de juiste wijze en met geschikte brandstoffen om de schoorsteen schoon te houden. Wat is een geschikte brandstof? Schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex. Loofhout is beter dan naaldhout omdat er geen hars in zit. Nat hout komt niet op temperatuur met als gevolg onvolledige verbranding. En verbrand geen papier, karton of plastic. Dat geeft veel rookoverlast wat zeer onprettig en ongezond is voor u en uw buren. Een allesbrander bestaat niet! Dit is een door de volksmond gecreëerde term.

Klik hier voor de uitleg en bekijk het filmpje van het nieuwe stoken.

Controle en onderhoud, zowel voor hout als gas

Elk sfeerverwarmingstoestel, hout- of gasgestookt, met een open of een gesloten verbrandingssysteem, heeft onderhoud nodig. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt raden wij aan één keer per jaar onderhoud te laten plegen! Veel verzekeringsbedrijven hebben periodiek onderhoud als voorwaarde opgenomen in de polis. Let hier op. Periodiek onderhoud van uw haard, kachel en rookgasafvoerkanaal zorgt voor de juiste werking van uw toestel en niet geheel onbelangrijk…. het verlengt de levensduur! Onderhoud vergroot ook uw veiligheid en comfort. Een onvolledige verbranding kan bij een gashaard o.a. worden herkend aan roetaanslag op de stammenset of op het branderbed. Dat is een duidelijk teken dat onderhoud nodig is.

5 Sterrenspecialist

Alle op WonenWonen.nl vermelde bedrijven mogen zich 5Sterrenspecialist noemen. Zo ook het Schouwenpaleis. Dit betekent dat wij staan voor:
1) Service
2) Garantie
3) Vakmanschap
4) Goed advies 
5) Kwaliteit.
 

Goed advies is GOUD waard