ZONNEPANELEN NU OOK BIJ HET SCHOUWENPALEIS

MONO OF POLY ZONNEPANELEN

WAT IS HET VERSCHIL?

Mono en poly zonnepanelen komen qua techniek het meeste voor. Het gaat hier om zogenaamde kristallijne zonnepanelen waarbij de zonnecellen gemaakt zijn van silicium. Silicium komt veel voor op deze aarde, vooral in zand. Silicium zonnecellen zijn er in 2 vormen: zogenaamde mono kristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat.

POLY ZONNEPANELEN:

Voor de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast.

MONO ZONNEPANELEN:

Ook bij mono kristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

KLEUR VAN DE ZONNECEL:

Mono zonnecellen zijn vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Poly zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

VERSCHIL IN OPBRENGST:

Het poly zonnepaneel doet het met diffuus (indirect) licht beter, het mono zonnepaneel met direct licht. Kijken we naar het Nederlandse klimaat dan is het verschil in praktijk minimaal.

VERSCHIL IN PRIJS:

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper. Het gaat hierbij over een verschil van circa 10%.  Vaak gaat de voorkeur uit naar de mono kristallijne zonnepanelen, mede door het zwarte frame, omdat zo een mooi zwart vlak ontstaat. Om het frame zwart te krijgen wordt het aluminium zogenaamd geannodiseerd. Dat is één van de redenen van de hogere prijs.

WILT U MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN ZONNEPANELEN VOOR UW WONING?

Kom naar onze showroom voor meer informatie of maak een afspraak, we komen graag bij u langs om de situatie met u door te nemen.

       

U KUNT HET ZONNEPANEEL BIJ ONS IN DE SHOWROOM BEWONDEREN


HUIDIGE  STIMULERINGSREGELING VOOR ZONNEPANELEN VERLENGD TOT 2023!

Het kabinet verlengt de huidige stimuleringsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023, meldt het ministerie van Financiën.
Hierdoor blijft het voor particulieren financieel erg aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen op het eigen dak.

Lees verder