Nieuwspagina

OPENINGSTIJDEN:
DINSDAG T/M VRIJDAG VAN 13.00 TOT 17.30 UUR
ZATERDAG VAN 10.00 TOT 17.00 UUR
U HOEFT GEEN AFSPRAAK TE MAKEN

SCHOUWENPALEIS
Koele Mei 22
4816JD Breda
Tel: 076 - 541 29 55


Beste Klant,

Ongetwijfeld heeft u al gehoord van de nieuwe privacywetgeving GDPR (of AVG in het Nederlands). Dit is ingegaan op 25 mei 2018.

Schouwenpaleis staat achter de bescherming van de persoonlijke gegevens van de consument.
Wij houden intern enkel uw naam- en contactgegevens bij, dit alleen voor het uitvoeren van onze normale activiteiten en serviceverstrekking naar u toe.

We gaan bewust schaars om met het sturen van e-mailcampagnes.
Wilt u echter in de toekomst geen e-mails meer ontvangen, dan kan u ons een mailtje sturen via het contact formulier.

Heeft u verder nog vragen over de verwerking van uw gegevens of onze privacyverklaring, neem dan gerust contact op met ons op.


IS HET NOG VERSTANDIG OM EEN HOUTHAARD TE KOPEN?

Moderne gesloten houthaarden (met een deur) zijn vele malen schoner dan open houthaarden en stoten dus veel minder fijnstof uit.

Ongeveer 14 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een met hout gestookte installatie. De verwachting is dat het aantal houtkachels de komende jaren weer toeneemt. Met name omdat de aardgaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, maar ook omdat hout een hernieuwbare grondstof is en past binnen het verlagen van wereldwijde CO2 uitstoot.

Het is daarom begrijpelijk dat mensen, maar ook bijvoorbeeld het Longfonds zich zorgen maken over de hoeveelheid fijnstof in de lucht, onze luchtkwaliteit en dus onze gezondheid. Ook houtkachels verspreiden namelijk, net als het verkeer, fijnstof. Maar in de pers werd houtstook als grote vervuiler gezien (bijna net zo groot als verkeer) en dat is wel heel ongenuanceerd.  Er is namelijk een enorm groot verschil tussen de hoeveelheid fijnstof die open haarden, en oudere houtkachels (van voor 2000), uitstoten en de nieuwe Eco design haarden die voldoen aan de strengste milieu- en kwaliteitscriteria. De fijnstof uitstoot van deze toestellen is namelijk minstens 97% minder dan die van open haarden! Haarden van o.a. het merk Barbas, voldoen aan deze strenge eisen en zijn dus veel schoner en hebben ook nog eens rendement van minimaal 75%.

Naast een ‘schoon’ toestel, is ook de manier van installeren (door een erkende vakman), het stookhout (moet droog zijn en uw haard/kachel is geen allesbrander!) en de manier van stoken, bepalend voor de fijnstof uitstoot en mogelijke geur en rook overlast.

Daarom geeft bijvoorbeeld Havéverwaming gratis stookcursussen in hun showroom. Kijk ook eens op de pagina van Havéverwarming. Daar staat alles m.b.t. het nieuwe stoken.

Geen tijd om een eind te rijden voor een stookcursus? Doe dan de online houtstookcursus, superleuk en leerzaam om te doen. Het verhoogd je stookplezier en het vergoot de kans dat we, met elkaar, nog jaren van de houtkachels kunnen blijven genieten.

Tevens onderzoekt R&D Europees breed naar mogelijkheden op het gebied van filters.  
Het zal strenger worden, maar dat is voor ons allen alleen maar beter: omdat wij vinden dat ook wij ons steentje bij moeten dragen aan ons milieu.

Voor meer uitgebreide informatie m.b.t. houtstook kunt u zich ook verder oriënteren op de site van De Groene Stoker.

NIEUWSFLITS MAART 2021

Het RIVM heeft aangegeven dat houtstook door huishoudens zorgt voor een groot deel van de fijnstof uitstoot in Nederland.
Voor het gemak wordt dit door de media samengevat als "de houtkachel".  Echter 'houtstook door huishoudens', bestaat uit veel meer.
Hieronder vallen o.a. de barbecue, buitenhaard en zelfs de bekende paasvuren. Daarnaast baseert het RIVM zich nog steeds op oude gegevens van het CBS.
Dit wordt in de voetnoot bij het onderzoek aangegeven, maar door de media niet opgepakt.
Wel biedt het rapport van het RIVM nieuwe mogelijkheden.
In het rapport wordt namelijk aangegeven dat de vermindering van de fijnstof uitstoot vooral is ontstaan door het vervangen van oude openhaarden door nieuwe toestellen.
En dit laatste biedt kansen. De NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) is daarover in gesprek met diverse partijen waaronder de Nederlandse Gemeenten en de Rijksoverheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft al aangegeven dat een verbod er niet komt, maar dat het eenvoudig is op te lossen door oude toestellen uit de markt te nemen en de eisen voor nieuwe toestellen te verbeteren.
Dit biedt een goede toekomst voor de moderne hout- en pelletkachel.

HET NIEUWE STOKEN

HOUT STOKEN KAN JE LEREN, HOUT STOKEN MÓET JE LEREN

Schoorsteenbranden en rookoverlast gaan in de praktijk namelijk vaak samen. Beiden ontstaan meestal door een combinatie aan factoren die elkaar versterken. De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is namelijk slecht stookgedrag. Stoken moet je leren! Verkeerd stookgedrag leidt al dan niet samen met een verkeerde brandstofkeuze onherroepelijk tot problemen. De kachel teveel afgeremd stoken (gesmoord) bijvoorbeeld geeft onvolledige verbranding met overmatige uitstoot en roetvorming. Als hout niet goed verbrandt, ontstaat creosoot, een zeer brandbare teerafzetting. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius, wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt. Stook dus op de juiste wijze en met geschikte brandstoffen om de schoorsteen schoon te houden. Wat is een geschikte brandstof? Schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex. Loofhout is beter dan naaldhout omdat er geen hars in zit. Nat hout komt niet op temperatuur met als gevolg onvolledige verbranding. En verbrand geen papier, karton of plastic. Dat geeft veel rookoverlast wat zeer onprettig en ongezond is voor u en uw buren. Een allesbrander bestaat niet! Dit is een door de volksmond gecreëerde term.

Klik hier voor de uitleg en bekijk het filmpje van het nieuwe stoken.


IS HET NOG VERSTANDIG OM EEN GASHAARD TE KOPEN?

Het is de laatste tijd regelmatig op het nieuws: het stoken van het gas. Zo wordt er gepraat over het verscherpen van de regels, of het gebruiken van gas helemaal afschaffen. Gaat dit echt gebeuren?

Op 14 maart 2018 verscheen er een artikel op NOS.nl waarin verteld werd dat Europa meer gaat investeren in nieuwe gasinfrastructuur. De gasleidingen worden aangelegd voor de komende veertig tot vijftig jaar. De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld dat in 2030 de CO2 uitstoot 40% lager moet zijn dan in 1990. Tot 2015 was die daling nog maar 12,5 %. De rechter heeft besloten dat de uitstoot in 2020, 25% lager moet zijn dan in 1990.  

Oplossingen
Om de CO2 uitstoot te verminderen worden er verschillende CO2 neutrale manieren van verwarmen  bedacht. Zo worden veel wind- en zonne-energieparken gebouw. Ook worden er veel nieuwbouwwoningen niet meer voorzien van aardgas maar van bijvoorbeeld warmtepompen. Voor bestaande situaties is het lastig om op stadswarmte over te gaan. De aansluiting van één huis alleen al kost tussen de 30 en 50 duizend euro. 

De toekomst
Er wordt verwacht dat in 2050 nog altijd een 25% van de woningen aangesloten zal zijn op het gas, en mogelijk als de ontwikkelingen van biogas en waterstof doorzetten. Er komt steeds meer biogas en daarvoor is ook een gasnetwerk nodig. De gaslevering zal dus zeker nog doorgaan tot 2050. Aangezien de gemiddelde gaskachel zo ongeveer 25 jaar mee gaat, hoeft u zich nog geen zorgen te maken.  

K-gas
De enige verandering die er aan zit te komen is dat Nederland over gaat op K-gas, terwijl er nu G-gas wordt gebruikt. K-gas is een gas met een hoogcalorische waarde. Hierdoor moeten alle gastoestellen zoals gaskachels en haarden aangepast worden zodat ze blijven werken. Er is pas sprake van deze overgang rond 2033. Er mogen vanaf 1 januari 2018 geen gastoestellen meer verkocht worden die niet om kunnen gaan met het nieuwe k-gas.

K-gas en G-gas
Aardgas is een verzamelnaam. Maar de samenstelling van het aardgas verschilt nogal en is afhankelijk van de plaats van herkomst. De aardgasbronnen in Nederland leveren een zogenaamd laagcalorisch gas ook wel G-gas genoemd. Het meeste gas uit het buitenland heeft juist een hoog calorische waarde en wordt ook wel K-gas genoemd.

Aanpassen
Door de wijziging in calorische waarden moeten de gastoestellen zoals gaskachels en haarden aangepast worden (dat geldt dus ook voor kooktoestellen en CV-installaties). Anders werken ze niet goed. De fabrikanten van de meeste merken die wij verkopen hadden dat begin 2017 al voor elkaar. Dat betekent dat, wanneer u een gashaard of kachel bij het Schouwenpaleis uitzoekt, deze geschikt is voor het K-gas straks en u er nog heel lang van kan genieten.


OP ZOEK NAAR DE JUISTE HAARD?

Laat u inspireren op kachels.nl
Stel een moodboard samen op de nieuwe site www.kachels.nl en laat u verbazen over de mogelijkheden.

Heeft u vragen? Dan helpen wij u uiteraard graag op weg.
Laat uw naam en telefoonnummer achter bovenaan deze pagina, via de contactpagina, en wij bellen u terug.

 

 
 

WIJ ZIJN PREMIUM PARTNER VAN KACHELS.NL

Bekijk hieronder de 6 voordelen


EXTREEM HOGE KORTINGEN
op diverse schouwen in onze showroom.
Neem een kijkje bij onze aanbiedingen of kom gezellig naar onze showroom en laat u verrassen.


SCHOORSTEENVEGEN ?
Wij adviseren u het vakmanschap van "De Schouwenier"
www.deschouwenier.nl